Pokiaľ som mal záhradu, pestoval som si zemiaky ekologicky. Snažil som sa nepoužívať chémiu, mandelinky som radšej pozbieral. Najviac vitamínu C majú práve čerstvo vykopané zemiaky zo záhrady. Keď sa snažím zhodiť nejaké to kilečko, pripravujem si zemiaky bez tuku, aj keď hranolky veľmi obľubujem. Mám rád najmä zemiaky pečené v šupke, ktoré zapíjam mliekom alebo zákvasom. Ako prílohu k hydine si rád dám zemiakovo-cibuľový šalát so sladkokyslým nálevom. Vyskúšal som aj recept pani Feldekovej: v šupke uvarené zemiaky sa rozpučia a zmiešajú sa so slaninkou opečenou na cibuľke. Zajedajú sa mliekom alebo zákvasom. Keď si to môj organizmus pýta, pijem surovú šťavu zo zemiakov, ktorú si pripravím v odšťavovači. Pijem postupne asi 1 dcl šťavy. Keď sa mi nechce vyťahovať odšťavovač, nakrájam si zemiak na tenké plátky, dám ho do mierne osolenej vody a nechám ho vylúhovať 20 minút, aby sa zbavil škrobu. Najvhodnejšie je zemiak si ošúpať a zjesť ho hneď. Zemiaky obsahujú veľké množstvo sacharidov, bielkoviny a vlákninu. Dodávajú telu vitamín C a draslík. Pečením zemiakov sa najlepšie uchováva vitamín C. Varením sa vitamín C stráca a roztlačené zemiaky ho obsahujú najmenej. Zelené a naklíčené zemiaky obsahujú jedovatý solanín. Každý zemiak so zelenými škvrnami by sa mal vyhodiť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.