Obsahuje veľa cenných látok, predovšetkým rutín, ktorý napomáha liečiť hemoroidy, kŕčové žily a popraskané cievy.

Pohánková kaša.
300 g pohánky, 6 dcl vody, soľ, masť
Pohánku preberieme, umyjeme, zalejeme vodou a necháme počas 2 hodín napučať. Potom dolejeme potrebné množstvo vody, osolíme a pomaly varíme 7-10 minút. Po uvarení necháme 15 minút postáť. Kašu podávame poliatu masťou ako prílohu. Pri varení ju môžeme dochutiť cibuľkou, cesnakom, majoránom, pažítkou.

Pohánková kaša s cukrom a škoricou
300 g pohánky, 1 dcl vody, 6 dcl mlieka, soľ, štipka cukru, 2 Pl roztopeného masla na poliatie, práškový cukor a škorica na posypanie
Prebraté a umyté pohánkové krúpy zalejeme vodou a necháme počas 2 hodín napučať. Potom prilejeme mlieko, osolíme, osladíme a pomaly varíme do mäkka asi 10 minút. Uvarenú kašu odstavíme, necháme trochu postáť. Podávame poliatu maslom, posypanú cukrom a škoricou. Môžeme pridať posekané orechy a nastrúhané jablká.

Pohánka s hubami
2 šálky pohánky, 4 šálky vody, 150 g šampiňónov, 1 cibuľa, 2 PL oleja, 1 zeleninová paprika, 1 rajčina, soľ, mleté čierne korenie, 2 strúčky cesnaku
Osolenú vodu prevaríme, nasypeme do nej pohánku, premiešame, odstavíme. Vložíme odpočívať na 30 minút do vypnutej rúry vopred vyhriatej na 50 C. Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, na ktorej udusíme pokrájané šampiňóny ochutené soľou, korením, pretlačeným cesnakom. Šampiňóny zmiešame s pohánkou, spolu prehrejeme a podávame ozdobené paprikou a rajčinou.

Uvarená pohánka sa môže pridávať do rôznych hotových polievok a uvarenej ryže.

 

Pridaj komentár