Cez zimu a hlavne na jar si zvyknem nakličovať rôzne druhy semien, najmä pšenicu, slnečnicu, šošovicu, cícer. Občas si kúpim aj hotové naklíčené semená, chutia mi semená munga a lucerny. Naklíčené semená majú pre moje zdravie veľký význam, pretože obsahujú vysoký obsah exogénnych enzýmov, ktoré pomáhajú proti obezite a ďalším chorobám. Sú priam nabité vitamínmi. Klíčenie výrazne zvyšuje množstvo niektorých vitamínov skupiny B, najmä tiamínu, kyseliny listovej, vitamínu B6 a biotínu. Semená na nakličovanie si nakupujem v špecializovaných racio predajniach. Postupujem nasledovne: zoberiem si asi za hrsť semien, ktoré preberiem, prepláchnem vodou a dám ich do pohára od zaváraniny. Zalejem ich vlažnou vodou, vodu v priebehu dňa asi dvakrát vymením. Na druhý deň vodu zlejem, semená prepláchnem a presypem na plytkú misku, ktorú udržiavam vlhkú. Dva razy za deň semená preplachujem. Keď chcem, aby semená naklíčili rýchlejšie, prikryjem ich druhou miskou. Asi po troch dňoch narastú klíčky. Keď majú asi 3-5 mm, konzumujem ich. Naklíčené semená sa jedia surové, ale niektoré treba pred jedením povariť napr. cícer. Najviac mi chutí naklíčená slnečnica a pšenica. Lucernové semená si zvyknem dávať na chlieb natretý paštétou a posypaný cibuľkou, pšenicu mám rád v mäsovej polievke namiesto rezancov, tiež je dobrá v zeleninovej polievke. Pridávam si ju aj do uvarenej ryže. Výborné sú zeleninové šaláty s naklíčenými semenami. Obozretnejší pri konzumácii by mali byť tí, ktorí majú kožné ochorenie lupus, semiačka môžu niekedy vyvolať alergickú reakciu.

Pridaj komentár