Sladidlá

Dátum zberu: 28.07. 2013
Strana 1 z približne 30 výsledkov
 
Čo je to glukóza?
 
Pripravil pre Vás: terapeut Saša Pueblo
https://cimax.sk/lieky/sasa-pueblo
sasapueblo@meditacia.sk 
 
m2
 
Glukóza alebo hroznový cukor (D-glukóza aj dextróza alebo škrobový cukor) je monosacharid patriaci medzi aldohexózy. V chemických vzorcoch oligosacharidov a polysacharidov sa značí symbolom Glc. V čistom stave je glukóza biela kryštalická látka so sladkou chuťou.
 
Hroznový cukor
Vinič hroznorodý (zastarano réva vínna/vinná, ľudovo vínna réva, hovorovo hrozno; lat. Vitis vinifera) je lianovitá rastlina pôvodom zo Stredomoria, určená na produkciu hrozna alebo na použitie ako množiteľský materiál pre tieto rastliny. Plodmi sú bobule s vysokým obsahom cukru (25%) konzumované ako stolové hrozno alebo spracúvané na víno a iné alkoholické a nealkoholické nápoje.
 
Repa cukrová
Cukrová repa (lat. Beta vulgaris var. altissima) je dvojročná poľnohospodárska plodina z čeľade amarantovitých. Cukrová repa sa pestuje jeden rok a je radená medzi okopaniny. Prevažná časť zbieranej masy (cca 80%) je ukrytá pod zemou vo forme zásobného koreňa, tzv. buľvy.
 
Cukor
Cukor je všeobecný názov pre skupinu chemicky príbuzných sladko ochutených látok, z ktorých väčšina používaných ako potravina. Jedná sa o sacharidy, ktorý sa skladá z uhlíka, vodíka a kyslíka. Existujú rôzne druhy cukru pochádzajúce z rôznych zdrojov.
http://sk.wikipedia.org/wiki/Cukor_(sladidlo…
http://cs.wikipedia.org/wiki/Cukr
http://en.wikipedia.org/wiki/Sugartranslate 
 
Cukrová trstina
Cukrová trstina (lat. Saccharum officinarum), je viacročná bylina s listami dlhšími ako 2 m, pestovaná predovšetkým pre vysoký obsah cukru. Plné steblá, vysoké 2 – 4 m, dosahujú priemeru 20 – 80 mm. Dreň je bohatá na sacharózu, fruktózu a glukózu, ďalej obsahuje tuk, organické kyseliny, pektín, škrob a iné zložky.
 
Melasa
Melasa je zvyšok po vycukornení cukrovej repy alebo cukrovej trstiny; užíva sa v likerníctve, na výrobu liehu, kyseliny citrónovej, droždia, k ďalšiemu vycukorneniu alebo na zkŕmenie, ale tiež ako zdroj uhlíka v pestovaných prostrediach.
 
Sladidlo
Náhradné sladidlo (tiež náhrada cukru) je potravinárska prísada, s väčším chuťovým efektom než cukor, ale zvyčajne s menším množstvom potravinovej energie. Náhradné sladidlá môžu byť syntetický alebo sa môže jednať o prírodné látky. Syntetické sladidlá sú väčšinou označovaná ako umelé sladidlá.
 
Slad
Slad je názov pre naklíčené a usušené obilné zrno, prevažne jačmennej. Výroba sladu sa nazýva sladovanie a deje sa vo sladovniach. Slad je jedna zo základných surovín pre výrobu piva a whisky. Sladovanie sa vykonáva preto, aby sa rozštiepili v sladu uložené polysacharidy na jednoduché sacharidy vhodné ku kvaseniu.
 
Rastlinný inulín
Slnečnica hľuznatá sa vyznačuje hľuzovitým podzemkom, ktorý sa pod názvom topinambur používa za surova alebo po kuchynskej úprave ako potravina. Používa sa aj ako diétna potravina pri reumatizme, opuchoch a vďaka vysokému obsahu inulínu (až 8 %) ako podporný prostriedok pri cukrovke.
 
Xylitol
Ktorý sa používa na označenie cukrových alkoholov. Je organická zlúčenina so vzorcom , tiež sa však nazýva drevný cukor alebo brezový cukor . Patrí do skupiny alkoholických cukrov.
 
Sladenka
Sladenka – prírodné sladidlo. Výťažok z jačmeňa, hustotou podobný medu. Používa sa ako sladidlo do koláčov, ako nátierka…Zloženie: jačmenný slad, voda. 
 
Sirup z hnedej ryže
Sirup z hnedej ryže je výborná náhrada za cukor alebo med. Výborné na chlieb, pri pečení, varení, do čaju alebo kávy. Zloženie: ryžový sirup* 100% (* = z ekologického kontrolovaného poľnohospodárstva). 
 
  

Comments are closed