Pankreas

Dátum zberu: 01.04. 2014
Strana 1 z približne 6 výsledkov
 
Hormóny pankreas
 
Pripravil pre Vás: terapeut Saša Pueblo
https://cimax.sk/lieky/sasa-pueblo
sasapueblo@meditacia.sk 
 
m15
 
Hormóny pankreasu
Je to endokrinná žľaza produkujúca niekoľko dôležitých hormónov, vrátane inzulínu, glukagónu, somatostatínu, a slinivky brušnej polypeptidu , ktoré obiehajú v krvi. Pankreas je tiež tráviace ústrojenstvo, vylučuje pankreatické šťavy, obsahujúci tráviace enzýmy, ktoré napomáhajú tráveniu a vstrebávaniu živín v tenkom čreve
 
Hormón inzulín
Inzulín je peptidový hormón produkovaný Langerhansovými ostrovčekmi podžalúdkovej žľazy – pankreasu. Umožňuje, aby sa glukóza získaná z potravy dostala do vnútra bunky a tam bola premenená na energiu. Názov pochádza z latinského slova “insula” znamenajúceho “ostrov”
 
Hormón samostatín
Je peptidový hormón , ktorý reguluje endokrinný systém a ovplyvňuje prenos nervových vzruchov a proliferáciu buniek prostredníctvom interakcie s spriahnutý s G proteínom somatostatínových receptorov a inhibícia uvoľňovania početných sekundárnych hormónov. Somatostatín reguluje hladinu inzulínu a glukagónu
 
Hormón serotonín
Serotonín vylučovaný z buniek enterochromaffin nakoniec nájde cestu von z tkanív do krvi. Tam je aktívne zdvihnutú krvných doštičiek , ktoré ju ukladajú. Keď doštičky viažu na zrazeninu, že uvoľňovanie serotonínu, kde slúži ako vazokonstrikčné a pomáha regulovať hemostázy a zrážanie krvi. Serotonín je tiež rastovým faktorom pre niektoré typy buniek, ktoré môžu dať úlohu pri hojení rán
 
Hormón glukagon
Glukagón je polypeptidický hormón produkovaný A-bunkami pankreasu, ktorý pôsobí proti účinkom inzulínu (antagonista inzulínu), čím udržuje u človeka vyrovnanú hladinu glykémie (hladiny cukru v krvi). Tým predchádza ťažkej hypoglykémii, a tak zabezpečuje neustálu výživu životne dôležitých orgánov
 
Hormón pankreatický polypeptid
Funkcia PP je self-regulovať pankreasu sekrécie činnosti ; má tiež vplyv na pečeňové glykogén úrovniach a gastrointestinálnych sekrétov. Jeho sekrécie u človeka sa zvyšuje po jedle bielkoviny, pôstu, cvičenie, a akútnej hypoglykémie a je znížená o somatostatín a intravenóznej glukózy
 

Comments are closed